- Trustkantoor TMF heeft een boete van ruim 3 miljoen euro gekregen van toezichthouder De Nederlandsche Bank.
- Volgens DNB voldeden cliëntonderzoeken van TMF niet aan de wettelijke vereisten en weet het trustkantoor daardoor niet of er al dan niet sprake is van witwassen.
- Trustkantoren staan in een kwaad daglicht omdat ze rijke particulieren en bedrijven uit de hele wereld helpen bij het ontwijken van belastingen.
- Lees ook: Nederland in top 20 van belastingparadijzen in de wereld, volgens lijstje van lobbyclub tegen belastingontwijking
Trustkantoor TMF heeft een boete van ruim 3 miljoen euro gekregen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Die bepaalde dat de cliëntenonderzoeken van TMF niet aan de wettelijke vereisten voldeden. Daardoor weet TMF niet goed genoeg waar de klanten hun geld vandaan haalden en of er bijvoorbeeld sprake is van witwassen.
DNB onderzocht acht cliëntendossiers van TMF. Daarvan deugden bij zeven de verplichte onderzoeken niet en dus is er geen duidelijkheid of de uitkomsten van de onderzoeken volledig of juist zijn. TMF verleende wel trustdiensten aan de partijen die het niet goed had onderzocht en dat is verboden.
Op het niet goed uitvoeren van cliëntenonderzoeken en toch diensten verlenen staat een standaardboete van 2,5 miljoen euro. Maar de toezichthouder verhoogde die naar ruim 3,1 miljoen euro omdat TMF al eerder de fout in ging met cliëntenonderzoeken. Daardoor wordt de overtreding nu als extra verwijtbaar bestempeld.
TMF heeft nog zes weken om bezwaar te maken tegen de boete. TMF staat zich er op de eigen website op voor “ongeëvenaarde kennis van lokale regels” te hebben.
Scherpere regels voor witwassen via trustkantoren
Trustkantoren staan in een kwaad daglicht omdat ze rijke particulieren en bedrijven uit de hele wereld helpen bij het ontwijken van belastingen. Afgelopen najaar liet minister Sigrid Kaag van Financiën weten geen algeheel verbod in te voeren op trustkantoren, maar wel de regels aan te scherpen.
Volgens Kaag brengt de sector "serieuze risico's" met zich mee en daarom wil ze meer transparantie. Trustkantoren moeten bijvoorbeeld rapporteren uit welke landen trustklanten komen. Ook maakt Kaag het moeilijker om te 'trustshoppen', waarmee wordt bedoeld dat dubieuze klanten net zo lang trustkantoren benaderen tot ze een kantoor vinden die ze als klant aanneemt.
Kaag kwam met die regels na een rapport van onderzoeksbureau SEO dat stelde dat een verbod niet doelmatig en efficiënt zou zijn, omdat kwaadwillende partijen dan via ondergrondse kantoren verder zouden gaan, zonder enig toezicht.